Gastronomie na Internetu
Říká se, že člověk je tím, co jí. George Bernard Shaw zase řekl, že žádná láska není tak opravdová jako láska k jídlu. V dnešní době to platí snad více než kdy dříve.
Člověk, který si své jídlo nevybírá, se mnohdy stravuje bídně. Čím dál tím více lidí v sobě nachází touhu po požitkářství a labužnictví. A to jak mezi lidmi, kteří rádi objevují a jsou ochotní podělit se o své zážitky s ostatními, tak i těmi, kteří jsou nerozhodní a ostýchaví a raději plánují na základě doporučení. Ať už stojíte na kterékoliv straně, Internet vám bude dobrým rádcem a pomocníkem.
Najít skvělou restauraci je snadné
Hledáte dobrou restauraci na večeři. Když už takto vyrážíte do společnosti, očekáváte příjemný zážitek, možná chcete zapůsobit. Šanci na zklamání můžete eliminovat tím, že se poradíte, nejlépe s někým povolaným. Průkopníkem a uznávanou kapacitou ve světě nejvyšší gastronomie u nás je Pavel Maurer. Každoročně vychází Maurerův výběr GRAND RESTAURANT, kde najdete přehled 100 nejlepších restaurací v Česku.
Když chcete poradit, kde se dobře najíst i u jakého řezníka koupit nejlepší maso na steak nebo kde pečou nejlepší chléb, podívejte se na server Scuk.cz. Na Scuku recenzují pouze registrovaní hodnotitelé, kteří se zavazují dodržovat etický kodex. Uživatel má díky tomu reálné a nezkreslené informace, vždy založené na osobní zkušenosti hodnotitele. I z vás se po přihlášení může stát přispěvatel, který své návštěvy v hodnocených restauracích může označit veselým či zamračeným smajlíkem. Tím můžete pomoci dalším lidem v orientaci na tak širokém poli možností.
Obdobně funguje i web RESTU.cz, kde si rovnou můžete i zarezervovat stůl.
Naučte se vařit sami
Pokud preferujete jídlo v klidu domova, jistě i tak čas od času oceníte zajímavý podnět nebo chytrou radu. Stránky jako Pražského kulinářského institutu nebo školy vaření Chefparade připravují profesionální kuchaři, kteří sdílí své cenné vědomosti. Nabízí také velkou škálu kurzů, ve kterých si vybíráte podle toho, jakou kuchyni nebo kuchařskou techniku si chcete osvojit.
Vyzkoušené recepty, zajímavé triky, mnohdy i užitečné videonávody najdete na oblíbených stránkách Toprecepty.cz nebo Apetitonline.cz. Recepty můžete vyhledávat podle příležitosti, na kterou občerstvení připravujete, nebo podle ingredience, kterou chcete využít. Také si můžete založit vlastní kuchařku, do které si ukládáte recepty, k nimž se chcete vracet. Všechny tyto stránky mají rozhraní přizpůsobené používání na přenosných zařízeních. Namísto papírů se tak do kuchyně můžete vypravit s tabletem nebo chytrým telefonem.
K dobrému jídlu dobré víno
Nemenší zálibou gurmetů a labužníků je párování jídla s vínem. I v tomto směru si můžete nechat poradit od odborníka. Na stránkách MojeLahve.cz či Wiono.cz najdete žebříčky českých a moravských vín sestavené zkušenými someliéry.
Základem jsou kvalitní suroviny
Pamatujte ale, že ze špatných věcí nemůže vzniknout nic dobrého. Musíte mít kvalitní suroviny, jinak vám ani osvědčené recepty, skvělé víno a znalosti všech mistrů kuchařů nepomohou k perfektnímu výsledku. Doba je těžká, život uhání rychlostí světla, nikdo nic nestíhá. A tak mnoho zákazníků nevěnuje pozornost výběru potravin, které kupuje. Ono také vyznat se v šifrách a jinotajích ukrytých na etiketách zboží je mnohdy vyčerpávající a nejeden snaživec to po čase vzdá. Toho samozřejmě mnoho prodejců zneužívá. A není se čemu divit.
První dobrou radou je zapojit zdravý rozum. Zamyslete se, zda je skutečně možné, aby chléb či salám stál tolik, kolik stojí. Mají-li se výrobci pokrýt náklady za výrobu, vynaloženou lidskou práci a energii, rozvoz, má-li mít výrobce i prodejce nějaký zisk, musí tomu odpovídat i cena.
Pokud si ani tak nevíte rady, oblíbený internetový videopořad Peklo na talíři porovnává kvalitu běžně dostupných potravin za vás. Velmi užitečné je také sledovat stránku Potraviny na pranýři. Posláním webu je informovat o nekvalitních, falšovaných nebo dokonce nebezpečných potravinách, které odhaluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách.
Je to stejné jako s přáteli a Internet je váš chytrý přítel. Tak se ho nestyďte zeptat na radu.
Doporučená videa Jak na Internet:
Jak používat mapy na Internetu
Internet na cestách
Internet v mobilu
Jak hledat na Internetu
Další zajímavé články a zdroje:
27 nejlepších českých food blogů, které byste měli sledovat, Fit dobroty
Storyous Magazín, Magazín o trendech v gastronomii (Storyous)
Gastromapa Lukáše Hejlíka, Lukáš Hejlík (Aktuálně.cz)